Esküvői blog

Esküvői egyesítő szertartás alternatívák (avagy gyertyagyújtás, homoköntés helyett)

2024.02.17 21:04
Esküvői egyesítő szertartás alternatívák (avagy gyertyagyújtás, homoköntés helyett)

Esküvői egyesítő szertartások

Az egyesítő szertartás a polgári szertartás része lehet, ha szeretnétek. Ekkor a pár közösen egy jelképes emléket készít, amely szimbolizálja összetartozásukat és örökké emlékeztetni fogja őket a nagy napra.

Amellett, hogy közösen készítetek valamit, ezzel a mozzanattal ugyanakkor kicsit meg is hosszabbítjátok a polgári szertartás néhány percét, ami olyan gyorsan elrepül.

Többféle ceremónia közül választhattok, mindegyiknek ugyanaz a jelentése: életetek ezentúl összekapcsolódik.

Mutatom a legnépszerűbb ceremóniákat:

1. Gyertyagyújtás:

Magyarországon a leghagyományosabb és legrégibb egyesítő szertartás a gyertyagyújtás.

A menyasszony és a vőlegény egy-egy gyertyával meggyújt egy harmadik, közös gyertyát. A gyertya fénye, melegsége meghitt és barátságos hangulatot teremt, a gyertyákat eltehetitek emlékbe. Hátránya, hogy szabadtéri esküvőn a lángokat elfújhatja a szél.

2.Homoköntés:

Homoköntő ceremónia során a pár két különböző színű dekorhomokot önt egy közös üvegbe vagy fakeretbe.

A homokszemek szétválaszthatatlanul összekeverednek, egyedi homokképet alkotnak, ami ott abban a pillanatban készül el, és örökké emlékeztet Titeket a nagy napra.

Az esküvői homokszórással egy másik blog cikkben foglalkozunk részletesen ITT.

A homokceremóniába (esetleg, ha már van) saját gyermeketeket is bevonhatjátok, egy harmadik színnel.

Homoköntés vagy gyertyagyújtás helyett az alábbi alternatívákat is választhatjátok:

 3. Lakatceremónia

A lakatceremónia a szerelemlakatok kultúrájából eredeztethető. Régóta szokás, hogy a szerelmesek összetartozásuk jelképeként, a világ minden pontján lakatfalon vagy hidakon hagyják szerelemlakatjukat, a kulcsot pedig eldobják.

Az esküvői lakatszertartáson a menyasszony és a vőlegény két lakatot összekapcsol, a kulcsot szabadtéren héliummal töltött lufira kötik és elengedik, esetleg tóba dobják. Manapság egyre nyilvánvalóbb, hogy a héliumos lufik sajnos kárt tesznek a környezetben és veszélyesek a mezei, erdei állatokra. Ezért javasoljuk, hogy a kulcsot inkább jelképesen adjátok oda az anyakönyvvezetőnek „örök megőrzésre”.

A lényeg, hogy a kulcs „eltüntetése” után a lakatokat már nem lehet szétválasztani, ahogyan Titeket sem.

Az összekulcsolt lakatokat szép dobozban eltehetitek vagy egy erre a célra kifejlesztett tartóra felhelyezhetitek.

Webáruházunkban több terméket találtok lakatceremóniához ITT.

 

4. Kötélceremónia

Kötélceremónia több változatát ismerjük.

A három fonál összefonása, a Szentírás, Prédikátorok könyvében található részlethez köthető: „...a hármas kötél nem hamar szakad el.”

A pár a szertartáson három kötelet fon egybe, az egyik kötél a menyasszonyt, a másik a vőlegényt, a harmadik pedig Istent jelképezi. A szertartás lényege, ami a bibliai idézethez is kapcsolódik: amennyiben a házasságban jelen van Isten, még erősebb a kötelék.

A ceremónia manapság azonban már nem feltétlenül vallási jellegű, a harmadik kötél az életet is szimbolizálhatja, ezért életfonal ceremóniának is hívják.

A másik variáció a tengerészcsomó kötése.

A párok együtt kötnek egy speciális tengerészcsomót, amely erős és tartós és ezáltal szimbolizálja a köztük lévő köteléket és az összetartozást.

A kötélcsomózás az együtt átélt  (tengeri) kalandokhoz és utazásokhoz is kapcsolódhat

 Kötélceremónia kötéltáblát webáruházunkban is megtalálhatjátok ITT.

5. Időkapszula

Az időkapszula ceremónia egy nagyon meghitt mód arra, hogy az esküvői emlékeket megőrizzétek. Egy dobozba helyezzetek el számotokra kedves tárgyakat, például az egymásnak írt szerelmes leveleket, egy üveg bort, esküvői meghívót, esetleg vendégüzeneteket. A dobozt zárjátok le, mutassátok meg együtt a vendégseregnek. Meghatározott idővel később – ami lehet 1, 5 vagy 10 év, nyissátok ki a házassági évfordulótokon és nosztalgiázzatok együtt.

6. Fröccs ceremónia

Külföldön inkább különböző italokat, borokat öntenek össze, viszont nálunk kifejezetten népszerű a közös fröccs készítés. Egy közös nagy pohárba a pár egyike adagolja a bort, a másik pedig a szódát, az így alkotott fröccsöt pedig együtt fogyasztják el.

 Ezeken kívül választhattok saját közös hobbitokhoz, tevékenységetekhez illő ceremóniát. Vannak, akik legót raknak össze közösen vagy palacsintát töltenek. Hallottunk már fűszerceremóniáról vagy éppen karabénerek összekapcsolásáról. A lényeg, hogy a hozzátok legkölebb álló variációt válasszátok, és az elkészült emlék szép pillanatokat szerezzen Nektek, amikor otthon ránéztek.