Esküvői blog

Esküvői homokceremónia - tudnivalók

2017.12.17 08:31

Homokceremónia cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a homoköntő szertartásról. A Köszönettel.hu webáruház 9 éve indult, külföldi partnereinknek köszönhetően elsőként tartottunk Magyarországon kifejezett homoköntésre tervezett szetteket, kiváló minőségű termékeinknek köszönhetően, ma is piacvezetők vagyunk ebben a kategóriában.

Összefoglalónkat a leggyakoribb kérdéseitek alapján állítottuk össze. 

1. Mi is az a Homokszertartás?

Ma már többféle elnevezése él a köztudatban: homoköntő ceremónia vagy másképpen homokceremónia, homokszertartás, esküvői homokszórás, angolul sand ceremony.

Általában a polgári szertartás része, a gyertyagyújtás alternatívája, jelentése a kettő eggyé válik, közös életetek elkezdődik.

Klasszikusan a menyasszony és a vőlegény két különböző színű homokot önt egy közös vázába vagy homoköntő keretbe.

Itthon még formabontó megoldás, viszont külföldön gyakori, hogy, többen öntik a homokot: (ha már van) a közös gyermek vagy a koszorúslányok is csatlakoznak az öntéshez, így akár többféle színt is használhattok.

2. Honnan ered:

Pontosan nem tudni honnan ered a szokás. Egyesek szerint Amerikából, mások szerint Hawaiból, a tengerparti esküvőkön használták először.

Igazi népszerűségre akkor tett szert, amikor 2004-ben a Bachelorette (magyarul „A Nagy Ő”) amerikai valóságshow főszereplője, Trista Rhen és kedvese Ryen Sutter homokszertartással pecsételték meg frigyüket élő adásban, 25 millió Tv néző előtt.

Nemsokára a homokceremónia megjelent Európában és kis hazánkban is, népszerűsége pedig máig töretlen.

Nem is csoda, mert a színek csodálatosan variálhatóak, nincs két egyforma homokkép, és az összeöntött homok örökké emlékeztetni fog Titeket életetek egyik legkülönlegesebb napjára. Nem mellesleg a homoköntő váza, üveg, vagy keret lakásdekorációs kellékként is fantasztikusan mutat majd közös otthonotokban.

Külföldön már nem csak az esküvőkön öntenek homokot, hanem más fontosabb eseményeken, mint pl. keresztelőkön, ballagáskor, eljegyzéskor, évfordulókon.

3. Mikor történik és meddig tart?

A homokceremónia általában a polgári szertartás része, a gyűrűhúzás (vagy ha van, a fogadalom után) és a szülőköszöntő előtt történik, de beépíthetitek a vacsora programjai közé is. A hossza természetesen függ attól, hogy mekkora üvegbe vagy vázába töltitek, de így sem lesz több 2 - 3 percnél.

 

4. Hogyan öntsük?

Tulajdonképpen a homoköntés egyszerű: két öntőüvegből egy közös főüvegbe (esetleg keretbe) öntitek a homokot. Ha felváltva öntitek, csíkok alakulnak ki, ha egyszerre, akkor a két szín keveredik. Önthetitek úgy is, hogy először felváltva és a végén egyszerre. Úgy csináljátok, ahogy Ti szeretnétek, és ahogy Nektek tetszik! :)

Az alábbi képen megmutatjuk, hogy mutat, ha felváltva öntötök, és ha egyszerre.

Persze előfordulhat, hogy izgultok, remeg a kezetek, ezért ajánljuk, hogy otthon, még az esküvő előtt próbáljátok ki a homoköntést. 

Ha szeretnétek, a homoköntésbe bele lehet vonni más családtagokat is, általában – ha már van – a közös gyermeket szokott önteni a párral egy harmadik színt.

5. Mibe öntsük?

A választék nagy. Önthetitek vázába, homokórába, különböző formájú üvegekbe, átlátszó akril dobozba vagy fakeretbe.

Kérjetek rá gravírozást, ezzel még személyesebbé tehetitek a szettet, ez a szolgáltatás webáruházunkban minden homoköntő szetthez kérhető.

Az akril doboz és némely fakeret további előnye, hogy fényképet is tehettek bele. A fényképet bármikor cserélhetitek anélkül, hogy az összeöntött homok képe változna.

A keskenyebb szájú üvegekbe ajánlatos tölcsért használni.

Mi ezekhez a szettekhez ajándék papírtölcsért küldünk, melyet mi is folyamatosan használunk a próbaöntések során. Ha ennél biztosabb megoldást szeretnétek, webáruházunkban beszerezhető kifejezetten poröntésre alkalmas, diszkrét méretű, áttetsző műanyag tölcsér. Tölcsérvásárláskor figyeljetek a méretekre, illetve a szár hosszára, a hosszú szár akadályozhatja az öntést.

6. Mennyi homok szükséges?

A homokot grammban mérjük, homok esetén körülbelül 150 g homok felel meg 1 dl mennyiségnek. Ha például egy 2 dl-es üveget szeretnétek teletölteni, körülbelül 300 g homokra van szükségetek. A webáruházunkban elérhető szettek leírásában mindig feltüntetjük a szükséges homok mennyiségét. 

A homok egy idő után tömörödik az üvegben/keretben, javasoljuk, hogy a megmaradt homokmennyiséget őrizzétek meg, ha szükség lenne utántöltéshez.

7.  Milyen színeket válasszunk?

A párok többségének már konkrét elképzelése van a választott homokszínekkel kapcsolatban. Általában az esküvői dekoráció színeivel harmonizáló árnyalatokat választanak, viszont érdemes arra is gondolni, hogy az összeöntött homok később milyen színkörnyezetbe kerül otthon, illeni fog oda?

Amennyiben bizonytalanok vagytok, hogy milyen színek kerüljenek a homoköntő szettbe, az egyik szín legyen egy alap vagy semleges szín, amihez minden árnyalat illik: például fehér, krém, fekete. Ekkor a másik szín bármi lehet.

Jól mutat, ha ugyanannak a színnek a különböző árnyalatait választjátok, például világoslila a sötétlilával, világoskék sötétkékkel, világos rózsaszín pinkkel.

Legnépszerűbb színkombinációk:

bézs – sötétbarna

krém – sötétbarna vagy középbarna

fehér – lila különböző árnyalati

fehér – fekete

fehér – arany

arany - ezüst

türkizkék – púderrózsaszín

türkizkék - fehér

citromsárga- narancssárga

almazöld – púderrózsaszín

menta – púderrózsaszín

rózsaszín vagy pink – sötétbarna vagy barna

királykék – fehér vagy krém színnel

2016 egyik kedvenc párosa:  pink - fekete

Tekintsétek meg homokceremónia készlet és homok választékunkat IDE kattintva.